
Opiskelijaharjoittelu lastensuojelun sijaishuollossa
Sospro tarjoaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakouluopiskelijoille harjoittelupaikkoja kaikissa lastensuojelun sijaishuollon asuinyksiköissämme. Alta voit lukea Kankaantaan harjoittelijan kokemuksista harjoittelusta:
’’Opiskelen Lapin ammattikorkeakoulussa sosionomiksi verkko-opintoina. Käynnissä on opintojeni kolmas vuosi, eli valmistun keväällä 2026. Suoritin Kankaantaka 3:ssa syventävän harjoittelun, jonka kesto oli yhdeksän viikkoa. Kankaantaka 3 on lastensuojelun sijaishuollon erityistason asuinyksikkö, jossa on tilaa seitsemälle nuorisoikäiselle lapselle.
Valitsin tämän harjoittelupaikan, sillä halusin tulla kokeilemaan, miltä työskentely lastensuojelussa tuntuu. Olin kiinnostunut näkemään sijaishuollossa työskentelyä, sillä lasten, nuorten ja nuorten aikuisten kohderyhmä ja mielenterveystyö kiinnostavat minua.
Työryhmä otti minut harjoittelijana vastaan todella hyvin. Sain tuoda omia ajatuksiani esille ja minua kuunneltiin. Työntekijät jaksoivat vastata jatkuviin kysymyksiini ja selittää minulle asioita.
Lastensuojelussa jokainen päivä voi olla erilainen, eikä koskaan tiedä, mitä päivä voi tuoda tullessaan! Kuitenkin perusrutiineihin asuinyksiköllä kuuluu esimerkiksi nuorten herättäminen ja motivoiminen kouluun sekä aamupalan, päivällisen ja iltapalan valmistelu. Koulupäivän jälkeen nuorten kanssa voi tehdä monenlaista, kuten pelata lautapelejä, pingistä ja auttaa koulutehtävissä. Lisäksi pääsin myös osallistumaan nuorten asiakassuunnitelmapalavereihin, perhetyön kotikäyntiin sekä itsenäistyvän nuoren palaveriin.
Kokonaisuudessaan harjoittelu vastasi suurimmilta osin ennakkoajatuksiani, vaikkakin nuorisoikäisten lasten motivoiminen erilaisiin aktiviteetteihin osoittautui haastavammaksi, kuin olin ajatellut. Palkitsevinta oli nähdä nuorten tilanteiden koheneminen. Antoisaa oli myös hyvät keskustelut nuorten ja työntekijöiden kanssa sekä se, miten monipuolisesti pääsin osallistumaan kaikkeen toimintaan harjoitteluni aikana.
Haastavinta harjoittelussa oli hankalat tilanteet nuorten kanssa ja se, kuinka tilanteissa ei ole vain yhtä oikeaa tapaa, miten toimia. Yhtenä päivänä yksi tapa voi toimia, mutta seuraavana päivänä se ei välttämättä enää toimikaan. Välillä oikean tavan löytäminen näyttäytyi haastavana, mutta toisaalta se myös tekee sijaishuollossa työskentelystä mielenkiintoista!
Suosittelisin harjoittelua lastensuojelun sijaishuollossa sellaiselle henkilölle, jolla on aito kiinnostus sijaishuollossa asuvia lapsia ja nuoria kohtaan. Henkilön täytyy osata ja haluta olla turvallinen aikuinen ja toimia rauhallisesti haastavissakin tilanteissa. Lisäksi sijaishuollossa työskentely vaatii hyvää stressinsietokykyä.’’
Jos olet kiinnostunut harjoittelusta lastensuojelun sijaishuollossa, voit ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä asuinyksiköidemme esihenkilöihin. Yhteystiedot ja asuinyksiköiden lisätiedot löydät https://sospro.fi/toimipisteet/ .