Ohjaajasta toiminnanjohtajaksi
Opiskelin aikoinaan sosionomiksi ja opintojeni aikana innostuin lastensuojelusta. Tähän vaikutti opinto-ohjaajani, joka oli kiinnostunut lastensuojelusta. Opintojeni aikana pääsin erilaisiin projekteihin mukaan ja olin tutustumassa muun muassa Viron lastensuojeluun ja tämä lisäsi entisestään kiinnostustani lastensuojeluun. En näe itseäni tekemässä muuta sosiaalialan työtä, kuin lastensuojelua.
Sosprolla aloitin jo vuonna 2007. Olin vastavalmistunut sosionomi ja aloitin vakituisessa työsuhteessa ohjaajana Merilinnassa Turun Kakskerrassa. Meillä oli Merilinnassa todella hyvä työryhmä, jossa oli helppo kasvattaa omaa lastensuojelun osaamista. Vuonna 2013 siirryin toiseen yksikköön, Myllylinnaan, johtajan tehtävään. Urani Sosprolla eteni vuonna 2017, kun siirryin toiminnanjohtajaksi Varsinais-Suomen alueelle. Tällöin toiminnanjohtajan tehtävä oli aika erilainen verrattuna tähän päivään. Minulla oli silloin vastuullani viisi lastensuojelun sijaishuollon asuinyksikköä. Tällä hetkellä työskentelen edelleen toiminnanjohtajana ja vastuullani on kolme lastenkotia: Merilinna ja Myllylinna Varsinais-Suomessa sekä Käpylä Satakunnassa.
Ajattelen, että Myllylinnassa olin vahvasti läsnä oleva, lämmin ja välittävä johtaja. Minulla oli vielä kuitenkin puutteita johtamisessani ja kannoin paljon itse sellaista, jota olisin voinut delegoida myös muille. Vuosien aikana opin, että johtaminen on tiimin johtamista. Johtamisen alkuvuosiin liittyi paljon uusia asioita ja tuntui, että ensimmäiset johtamisen vuodet olivat jatkuvaa uuden oppimista ja erilaisten uusien kriisitilanteiden hoitamista. Miten johtaa tiimiä ja taloutta, miten valita meille oikeat lapset, miten johtaa haastavia tilanteita yksiköllä, vahvistaa vanhemmuutta ja lisätä luottamusta.
Olen viihtynyt Sosprolla, sillä jokainen tehtävä on kasvattanut minua matkalla johtajaksi, joka tänään olen. Monet asiat ovat muuttuneet pitkän työurani aikana, mutta muutokset ovat olleet positiivisia. Meillä on Sosprolla johtamisen vuosikello ja työkaluja, jotka tukevat johtamistyötä. Viime vuosien aikana olemme ottaneet käyttöön erilaisia toimintamittareita, jotka auttavat hahmottamaan pitkällä aikavälillä toimintaamme ja sen kehitystä. Mielestäni monet muutoksista ovat parantaneet työn hallinnan tunnetta.
Meillä Sosprolla on myös hallinnon tiimissä osaajia, jotka tekevät tärkeää kehitystyötä. Apua päivittäiseen työhön saa muun muassa henkilöstö- ja talousasioissa sekä toiminnan kehitys- ja laatutyössä. Pidän siitä, että Sosprolla on vahvasti työntekijälähtöinen ajattelutapa. Työnantaja on mahdollistanut kouluttautumisen ja sen avulla myös johtamisosaaminen ja ymmärrys on lisääntynyt. Meillä on hyvät työsuhde-edut ja niihin on kiinnitetty paljon huomiota.
Meillä Sosprolla ja Varsinais-Suomessa on vahva yhdessä tekemisen ja auttamisen työkulttuuri, josta ei puutu itkut ja naurut. Vahva kollegiaalinen tuki on ollut sitouttava tekijä ja auttanut haastavammissa tilanteissa. Merkitykselliset kohtaamiset ja upeat onnistumiset lasten ja perheiden kanssa ovat kuitenkin tämän työn suola.
Blogiteksti perustuu haastatteluun: toiminnanjohtaja Minna Hurme